Velg en side

Nylig leste jeg at Halden kommune har nektet sine brukere adgang til Facebook. Dette er sikkert kjempefornuftig, for surfing på Facebook tar voldsomt med tid, og det er viktig at vi styrer og kontrollerer hva de ansatte gjør i arbeidstiden. Vi kan jo ikke ha tillit til dem.

Googles fratreden fra det kinesiske markedet har også vært en større IT-sak den siste tiden. Det får være grenser for overvåking. Kineserne har gjort det til en kunstart å kontrollere hva befolkningen kan ha tilgang til og ikke via internett.

Noen sammenheng her?

Dette minner meg om en god venn som jobber i Aurskog-Høland kommune. De har tatt den helt ut. Burde få en æresplass i IT-medienes omtale av effektivisering i kommunesektoren.

Min gode venn jobber med ungdom i kommunen. Han gjør en kjempejobb! Mange av ungdommene har ikke e-post. Ikke fordi de mangler bredbåndsdekning e.l., men ungdom lever idag sitt liv på sosiale medier. Og kommuniserer via dem. Problemet er at min kamerat kan komme til å misbruke den adgangen han evt. får til Facebook, MSN, og andre sosiale kanaler. Så IT-mafiaen i Aurskog-Høland kommune stenger ham – og andre brukere – ute fra slike vederstyggelige deler av den digitale motorvei. Man er på jobb for å jobbe, ikke for å drive dank.

Her forleden sendte jeg ham en e-post med en jpg-fil. Hvilket er nokså vanlig idag. Den ble stoppet. Hos ham. Eller hos IT-avdelingen. Det er kun enkle vedlegg fra Word og Excel som tillates. Zipfiler? Glem det. Her er spamfilteret satt på «kina-modus». Ingenting passerer.

Vel, vel. Men om han ikke burde ihvertfall opprette en blogg via blogspot.com? Jeg sendte ham en link til min blogg der, og tipset ham om at dette er kjempeenkelt å lage, og han kan ha informasjon, kalender med mer for å nå ut til sine ungdommer.

Sperret. Blogspot er ikke godkjent som webside i kommunen.

Ei heller er nettbanker. Eller nettbutikker av noe slag.

Her skal det jobbes.

Profesjonell kontakt via LinkedIn? Nope. Farlige greier.

Så nå har jeg en ny strategi: jeg vurderer å gå til innsamlingsaksjon av faksmaskiner, konvolutter og penger til frimerker. Slik at min venn kan «effektivt» omgå den kommunale IT-instans på Aurskog-Høland.

Lenge leve effektiviseringen av kommunesektoren, og deres streben etter bedre kontakt med de som lønner dem: befolkningen.

Velkommen til Aurskog-Høland kommune. Et lite Chinatown på landet.